30/08/2018


5 enkle måter å introdusere matte gjennom lek i hverdagen

Slik kan du gjøre hverdagsaktiviter til matematikkopplevelser.

Det å lære noe på skolen, betyr ikke nødvendigvis at man skjønner hvorfor man lærer det. Her kan vi som foreldre spille en nøkkelrolle ved å gjøre skolekunnskap til anvendt kunnskap som både øker forståelsen og kanskje iveren etter å få mer kunnskap.


Du trenger ikke bruke masse tid for at det skal ha effekt. Ti minutter om dagen er nok. Gjør det til en lek, og gjennom felles aktivitet får også mer tid med barnet ditt som samtidig er lærerikt.

 

1. Lek med maten

Ta barna med på kjøkkenet og lag mat sammen. Barn elsker å hjelpe til og å måle ingredienser er en perfekt oppgave. Å bake boller eller lage vafler krever oppmåling av flere ingredienser, men du kan også gjøre noe så enkelt som å måle opp melk til frokostblandingen. Be barnet ditt om å måle opp 2 dl appelsinjuice, og spør hva som er mest av 1,5 eller 2 dl. Bruk ulike glass for å få de til å forstå volum. Mulighetene for læring er uendelige!

 

2. Gjett vekten

Finn frem en vekt og la barna utforske den. La dem gjette hvor mye ting veier og se om de har rett. Eller bestem dere for en bestemt vekt, f eks 10 kg, og la de sette ulike ting oppå helt til de når målvekten.

 

3. Bli med å handle

Hvis barna skal være med til butikken, la de finne ut av hvor mye ting koster. Kan de finne ut av hvor mange penger de må betale i kassen når de kjøper småting? Hvor mange penger får de tilbake? Hjelp barna med å estimere beløpene. Estimering er en veldig nyttig ferdighet som kommer godt med i mange sammenhenger. Tenk på hvor mange ganger i løpet av en dag man estimerer et eller annet: Når skal man stå opp? Når skal man dra? Hvor lang tid tar det å komme seg dit?

 

4. Er vi snart fremme?

Også de korteste bilturene kan gjøres til nyttig lek, og kanskje går turen litt raskere også? Mulighetene er mange: Alt fra å lese fartsgrenser og speedometer, til å snakke om formen på skiltene og regne ut hvor langt dere har kjørt. Hvor langt er det til bestemor? Hvor langt er det til skolen? Hvor langt er det til hytta?

 

5. Sortér vasken

I tillegg til at man hjelper til med husarbeid og føler tilhørighet og at man bidrar i husholdningen, er sortering av vasken en flott måte å lære seg å sortere og organisere. Mens haugene med farget og hvitt tøy vokser, snakk om hvilken haug som er størst. Kan de gjette hvor mange plagg som er i hver haug? Eldre barn kan også sette på timeren på vaskemaskinen, som er bra for tidsforståelsen.  

Webinar neste uke!

Kontakt oss

Help question
x Hva lurer du på?
Nettsiden vår benytter informasjonskapsler (cookies) slik at vi kan gi deg enda bedre service. Lær mer