23/07/2018


Sjakkturnering - den perfekte avslutting på sjakkleir

Dragonbox var tilskuer under sommerens sjakkturnering på Norges Toppidrettsgymnasium i Bærum.

Det er fredag 29. juni. Sola skinner, men vi befinner oss inne i NTG bygget på Bekkestua i Bærum. Det er nemlig siste dag på den ukelange sjakkleiren for barn 6-13 år, og da holdes det  naturligvis sjakkturnering. Victor har spilt i litt over et år. Han er småsjenert, men gira på sjakk. Far forklarer at det er takket være en ansatt på SFO at Victor fikk smaken på den populære sporten. Videre forteller han stolt at barneskolen Victor går på arrangerte sjakkturnering for 1.-7. klasse, og at Victor på bare 7,5 år vant hele turneringen!
«Jeg synes det er like spennende å se på han spille sjakk som andre foreldre synes det er å se sine barn spille for eksempel fotballkamper,» avslutter han.
 
Det mest overraskende med en sjakkturnering for barn i en så ung alder er hvor rolig og konsentrert atmosfæren er. Det er ingen kaotisk jungel, bare ren sportsglede. Noen barn sitter fortsatt ved sjakkbrettet i ferd med å avslutte et parti. Andre er alt ferdige og står i kø for å kjøpe boller og brus eller løper ned for å leke mens de venter.
«Å, jeg kjeder meg sånn. Kan vi ikke spille snart?» utbryter en liten jente til venninnen i det de tusler ned trappen.

«Det beste med sjakk er å bli bedre i sjakk!» - Victor Strat, 7,5 år.

Vemund Fallum på 6 år forteller stolt at det bare er onkelen i hans familie som klarer å slå han i sjakk – og han har ikke spilt sjakk i et år engang! Han startet rett før jul fordi bestevennen hans kunne spille og da var det jo en selvfølge at han også måtte lære seg sjakk.
«På vinteren var det jo altoppslukende, men nå som det er sommer bruker han mye tid på fotball også,» forklarer mor, mens Vemund tar en drikkepause.
«Jeg vet ikke riktig om det er sjakken vi kan skylde på, men det vi ser er at han har veldig fokus ute på banen.»
 
Det annonseres at tiden er inne for et nytt parti og barna løper inn i salen. De finner plassene sine og venter på neste instruksjon. Erik Hedin står på siden med god sikt over partiet til sønnen på 6 år. «Det er et så godt miljø innen sjakk!» utbryter han og deler gladelig sine egne tanker om sjakkmiljøet.
«Det beste er nok at sjakk er en sport mange generasjoner kan ta del i. For ikke så lenge siden så vant 6 åringen min over en mann på 63 år i hurtigsjakk. Det er jo sprøtt.»

Sjakkverden trenger fler jenter! 

Inne i hvilesalen sitter 8 år gamle Tuva Sogro Øygard sammen med pappa og spiser vafler. Hun har nettopp blitt ferdig med et parti og venter i spenning på at neste skal starte. I familien Sogro Øygard er sjakk en far-og-datter aktivitet. Det er pappa som er inspirasjonen til at Tuva startet å spille sjakk for to år siden. Pappa forteller at det fine med sjakk er absolutt økt konsentrasjon, noe som kommer godt med på skolen i for eksempel matte. Det går nemlig veldig bra på skolen for Tuva. Det er ikke mange jenter som er med i sjakklubber, og det kunne godt ha vært flere. Begge er enige om at idretter slik som turn og dans ofte velges fremfor sjakk. «Også er det nok lett for mange å velge bort sjakk om det skulle kollidere med andre aktiviteter, for eksempel friidrett» avslutter pappa. Tuva har i alle fall gjort seg opp sin egen mening om sjakk, «det beste med sjakk er egentlig alt, men å spille partier er best,» forteller hun.

Webinar neste uke!

Kontakt oss

Help question
x Hva lurer du på?
Nettsiden vår benytter informasjonskapsler (cookies) slik at vi kan gi deg enda bedre service. Lær mer