30/08/2018


Lærernes tips til en god skolestart

Vi har spurt to lærere hva de synes foreldre kan gjøre for å gi barna sine den best mulige starten på det nye skoleåret.

Skoleåret er i gang, men ferien og minnene sitter fortsatt i kroppen. Fra den ene dagen være mest opptatt av hvor ofte man kan bade og leke med vennene på hytta, til å måtte forholde seg til timeplaner, lekser og noe man lærte før sommeren. Overgangen kan være krevende for både store og små samtidig som forventningene er mange.


Vi har snakket med to lærere som med lang erfaring fra skole og læring. Anita Røise har jobbet som lærer i 20 år i barneskolen og sett utallige barn gå gjennom skolestart. Audun Uggerud jobber med læringsverktøy i matematikk i Dragonbox. Han er matematikkdidaktiker og har flere års erfaring som lærer i skolen. Her er deres beste tips for hvordan barn og voksne sammen kan gjøre overgangen fra ferie til skole vellykket.

 

Hva gjør ferie med læringen til et barn?

Anita:

Blant fagfolk er det en del uenighet om man mister kunnskapen man har ervervet i løpet av skoleåret i en ferieperiode. Min erfaring etter å ha jobbet med barn i 20 år, er at en pause mellom læringsperioder er nødvendig. Når barn har øvd på alfabetet i 7-8 uker og så har en ukes ferie, får de tid til å prosessere hva de har lært. Mange elever kommer tilbake til skolen med en større forståelse av alfabetet, bokstavene og hvordan de kan sette sammen ord. Ved lengre opphold og ferier, som sommerferien, er det klart at de glemmer noe, men jeg ser at det ikke tar lang tid før de er tilbake til der de var før ferien.


Audun:

I løpet av et skoleår lærer barna utrolig mye. Fag som matematikk og engelsk krever at man hele tiden øver og gjør lekser for å opprettholde og utvikle kunnskapen. En lang ferie kan ha negativ effekt på elevene hvis man ikke bruker de kognitive ferdighetene underveis, og det kan bli vanskelig å komme tilbake til der man var da ferien begynte. Som pappa og lærer forsøker jeg å unngå disse brå overgangene.

 

Hvorfor er det viktig for barn å “omstille hjernen” etter en lang sommerferie?

Anita:

Jeg tror ikke det er så viktig å omstille hjernen ved skolestart, men heller bruke det de lærer i hverdagen. Ved å gjøre dette, får barn en unik mulighet til å se sammenhengen mellom teori og praksis.


Audun:

Barn er akkurat som voksne: Vi kobler av når ferien begynner, og jeg vil understreke at dette er veldig viktig. Hverdagen kan oppleves som stressende og pauser fra hverdagen er essensielt. Samtidig vet vi at rutiner og struktur er viktig for barn. For mange er første skoledag overveldende: Fra feriedager med frihet og lek til hverdager fylt av regler og rutiner. Ved å begynne med aktiviteter som trigger hjernen før et nytt semester får man en mykere overgang og barna oppnår lettere mestringsfølelse når skolen kommer i gang.

 

Nå som skolen er i gang, hva er deres beste tips for at læringen kan gjøres enklere og bedre?

Anita:

1. Praktisk tallforståelse i butikken. Gi barna kontanter å handle for og la de lese på prislappene. Reflektér sammen med barnet hvor mange penger de har, hvor mye en ting koster, om de får penger tilbake, er det for dyrt osv. Dette er enkel, anvendt læring.


2. Tenk sammen! Hvor langt er det til skiltet på andre siden av gaten? Hvordan kan vi måle det? Kan vi bruke skritt, måleinstrumenter eller andre hjelpemidler?


3. Les, les, les! Eksponér barna for ulik tekst gjennom bøker, blader, dørskilt, stedsnavn. La de lese for deg eller du for dem.

Det viktigste dere som foreldre kan gjøre på fritiden og i ferier er ikke å være deres lærere, men å være delaktige i deres liv. Snakk gjerne om temaer som du vet de har lært om i skolen, diskutér med dem hva de har lært og hvorfor det er viktig.


Audun:

1. Les hver eneste dag. Les for barnet ditt, la barnet ditt lese for deg og les gjerne litt mer for hver gang.


2. Tall, regnestykker og alt som er matematikk. Snakk matematikk med barna dine. Hvis det er vanskelig, så finnes det apper der barna lærer på egenhånd. Øv på hoderegning hver dag; ved middagsbordet, i bilen, på flyet - hvor som helst!


3. Spill strategiske spill som sjakk og backgammon. Dette lærer barna å prøve og feile, og ikke minst at man både kan tape og vinne.

 

Klikk her for å lese om hvordan man kan lære matematikk gjennom hverdagsaktiviteter.

Webinar neste uke!
Help question
x Hva lurer du på?